• Online Eğitim Sitemiz egitim.projelerim.org açılmıştır. Gmail İle Kayıt Olunuz..

Trafo Elektrik Şebekeleri Nedir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yönetici

Elektrik Elektronik Mühendisi
Yönetici
İçerik Üretici
Web sitesi
projelerim.org
•Santral: Elektrik enerjisinin üretildiği tesislerdir.
• İletim tesisi: 36 kV üstü gerilim seviyesinden bağlı olan üretim tesislerinin bittiği noktalardan itibaren, iletim şalt sahalarının 36 kV. fiderleri de dahil olmak üzere dağıtım tesislerinin bağlantı noktalarına kadar olan tesisleri,
• İletim Hattı: 36 kV üzerindeki YG hatlar.
• Dağıtım: Elektrik enerjisinin gerilim seviyesi 36 kV ve altındaki hatlar üzerinden naklini, • Dağıtım Şebekesi: İletilerek tüketilecek bölgeye taşınmış olan enerjiyi, tüketiciye kadar götüren şebekedir.
• Radyal (Dalbudak) Şebeke : Yalnız bir kaynak tesisten çıkan ve bir yük noktasında son bulan, enerjinin sadece tek yönde aktığı şebekelerdir. Tesis bedeli ucuz ve işletme bakımı kolay olmasına rağmen arıza noktasından sonraki tüketicilerin enerjisiz kalması dezavantajdır.
• Ring Şebeke : Her iki ucunda da kaynak tesisi bulunan, ara yerde devrenin açık tutulduğu noktaya göre enerjinin iki yönde de akabildiği ve yük noktasına iki yönden de enerji verilebildiği şebekelerdir. Tesis maliyeti yüksek olmasına rağmen herhangi bir yerde oluşacak arızadan dolayı şebekenin tamamı enerjisiz kalmamaktadır.
• Ağ (Enterkonnekte) Şebeke: Santrallerin birbiri ile bağlantısını sağlayan gözlü şebeke. • Alçak gerilim : Etkin değeri 1000 volt yada 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilim.
• Yüksek Gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üzerinde olan fazlar arası gerilim.

1679413010031.png

Ülkemizde dağıtım şebekesinde 6,3-10,5-15,8-36 (30- 31,5-33-34,5) kV yüksek gerilim kademeleri bulunmaktadır. Ancak TEDAŞ 30 kV altındaki gerilim kademelerini peyder pey terk ederek yeni tesisleri 30 kV olarak düzenlemektedir. Avrupa’da dağıtım gerilimi büyük bir çoğunlukla 20 kV. dur.

30 kV; gerilim düşümü, kayıplar ve fider sayısının az olması bakımından avantajlı olmasına rağmen yalıtım nedeniyle ilk tesis maliyeti fazla, YG malzemeleri daha büyük, bir fiderden daha fazla güç taşınması nedeniyle yanlış projelendirme sonucunda YG deki bir arızada daha fazla tüketici enerjisiz kalabilmektedir.
Enerji Nakil Hattı Eğitim Seti Videoları, AG Dağıtım Projesi Eğitim Videoları, Elektrik İç Tesisat Projesi Eğitim Videoları, Transformatör Projesi Eğitim Videoları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...